Korukoukussa

Pimeänä vuodenaikana säihkyvät korut koukuttavat.
Kivistä jaloin on timantti. Kauneimman tittelin siltä on usein vienyt akvamariini – aqua marina – meriveden mukaan nimetty sulotar. Nimeä käytettiin ensimmäisen kerran 1604, mutta kiveä ihailtiin jo keskiajalla. Herkän kiven sävy vaihtelee vaaleansinisestä sinivihreään ja tummaan siniseen. Böömiläisissä antiikkikoruissa näkee sinisiä pyöröhiontaisia akvamariineja. Jättikokoinen 20 karaatin kaunotar välkkyy Englannin kruunussa. Upeita akvamariineja tapaa vanhoissa venäläisissä koruissa ja Tillanderin korutaiteessa 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Suomesta löytyvien antiikkikorujen upeat akvamariinit ovat useimmiten peräisin Venäjältä Transbaikalin alueelta tai Ukrainasta.
8871118_fullsize
Tämä Tillanderin valmistama akvamariiniriipus vuodelta 1916 on aito helsinkiläiskaunotar. Hionta korostaa sen kaunista vedensinistä väriä. Riipuslenkin viimeistelevät pienet ruusuhiontaiset timantit. Tämä kaulakoru on huikeimmillaan kesäjuhlissa, katseenvangitsijana valkoisessa asussa, väripilkkuna valkopohjaisessa sateenkaaren sävyin koristelussa leningissä tai lady-like detaljina farkkujen ja valkoisen paidan kanssa. Myytiin Bukowskin syksyn klassisessa huutokaupassa 11.12.2013, hinnaksi tuli kuluineen 1.590 €.

Sitriini on nimensä mukaisesti sitruunainen, kellanruskea tai keltaoranssi kivi. Se on luonnossa harvinainen. Yhdysvalloissa tämä kivi on pidetty, syynä ehkä tuttuus. Merkittäviä esiintymiä on näet juuri USA:ssa ja Brasiliassa. Meillä päin sitriinejä löytyy mm. Venäjän Uralilta, Kazakstanista ja Tsekistä. Kiven harvinaisuus on tehnyt ihmisistä kekseliäitä: keskiajalla sitriinejä poltettiin ametisteista. Kun lämpötila nousee yli 300 celsiusasteen, muista kvartsimuunnoksista alkaa syntyä sitriininvärisiä kiviä. Aito sitriini on itsevarman fashionistan valinta, sellaisen, joka tietää, että tarkkasilmäiset katsojat kyllä erottavat kiven arkisemmasta savukvartsista. Isoimmat sitriinit on usein hiottu näyttäviksi. Talvella ne tuovat pukeutumisen liekkien lämpöä. Kesällä ne säihkyvät päivettyneellä iholla kilpaa auringon kanssa.
8864165_fullsize
Kovaa kilpailua sitriineistä ei meillä Suomessa useinkaan tule. Lieneekö syynä se, että kiveä ei ole totuttu katsomaan omana itsenään, vaan varjon sen ylle langettaa 1960-70-luvuilla yltiöyleinen savukvartsi. Huutokaupassa sitriinin voi siis löytää kohtuuhintaan. Tässä Tillanderin tekemässä sormuksessa on kauniisti hiottu, keltakultaan timanttikehän keskelle istutettu sitriini. Joku sai tämän ihanuuden omakseen Bukowskilla syksyn klassisessa huutokaupassa 11.12.2013, kulujen kera 771 €.

Ota yhteyttä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s