Kuka, mitä, miksi, häh?

Tulipas teiltä kyselyitä sähköpostin täydeltä, kun Einari Junttilan maalaus ja akvarelli paukuteltiin viikonlopun huutokaupassa Helanderilla komeisiin lukemiin. Öljyvärimaalaus 800 € ja kallein vesivärityö 550 €. Kyllähän ne huippuhintoja olivatkin.
Kysymyksissä toistui ihmetys: ”Kuka Junttila? Miten se nyt noin paljon maksoi?”
En kummastele hämmästystänne, koska samaan aikaan vanhoja tuttuja kansansuosikkeja kuten Arthur Heickelliä, Aarne Alankoa ja Orvo Raatikaista paukutellaan monissa huutokaupoissa edullisemmin kuin vuosikymmeniin. Asettavatko siis huutokaupat näiden taiteilijoiden teoksia tarjolle enemmän kuin markkinatilanne kestää?
SONY DSC
Etelän immeiset eivät Junttilaa juurikaan tunne, mutta pohjoisilta kairoilta katsottuna kaikki on toisin. Vuonna 1901 syntynyt ja 1975 edesmennyt taiteilija on yksi Lapin – ja varsinkin Kittilän – tunnetuimpia maisemamaalareita. Taitelijana hän oli toki itseoppinut, mutta elättipä silti maalauksillaan seitsenlapsisen perheen. Maalausmatkoja hän teki jalkapatikassa lähituntureille, Pallaskeroille, Kilpisjärvelle ja aina Norjaan saakka. 1930-luvun alussa hänet noteerattiin Saksassakin. Sikäläinen taiteentuntija Günther Thaer näet innostui Lapin-matkallaan niin, että saksalaisissa lehdissä julkaistiin ylistäviä artikkeleita ja Junttilaa esiteltiin Suomen taiteen näyttelykiertueella vuonna 1934. Samassa näyttelyssä oli muuten esillä Wäinö Aaltosen, Werner Holmbergin, Fanny Churbergin, Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin, Marcus Collin ja Tyko Sallisen töitä – aikamoisessa seurassa Junttila siis esiintyi.
SONY DSC
Vaikka talvisota ja rintamapalvelus keskeyttivät vauhtiin päässeen uran, maalaaminen kesti yli 60 vuotta, taiteilijan viimeiseen elinpäivään saakka. Koti paloi Lapin sodassa, mutta Kittilän ja Levin kävijät huomio! tilalle rakennetussa talossa toimii nykyisin taiteilijan nimikkomuseo. Monot ojennukseen ja after skille museoon!

Ota yhteyttä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s