Kierrepotkulla täysosuma

Tapio Wirkkalan Kierre on yksi kalleimmista suomalaisista taidelaseista. Sen arvo on myös pitänyt pintansa tasaisemmin kuin muutamat kalliimmat, mutta vain yhden kerran tai lyhyeksi aikaa huipulle yltäneet designlasiesineet.
Vuoden 1951 Milanon Triennaalissa Kierre sisältyi kristallikokoelmaan, joka toi Wirkkalalle yhden kolmesta taiteilijalle myönnetystä Grand Prix -palkinnosta. Kaksi muuta hän sai näyttelyarkkitehtuurista ja vaneritöistä. Nimeä ’Kierre’ on pidetty kunnianosoituksena Gunnel Nymanille ja Helena Tynellille. Esine tunnetaan myös mallinumeroilla 3276 ja 3876. Materiaaliltaan se on siniverinen eli aitoa kristallia. Valmistuksessa oli useita käsityövaiheita. Kierre tikkuilmapuhallettiin, muotoiltiin puolimuotissa ja viimeisteltiin hiomalla. Iittalan kuvastossa se oli mukana vain kolme vuotta, 1952-1955.
32182-000001
Vuonna 2007 Wirkkalan Kierteestä tuli Suomen kallein taidelasi, kun se saavutti Bukowskilla 25.000 euron loppuhinnan. Tänä kevään Hagelstam & Co myi Kierteen 28.000 eurolla (kuva yllä). Varsinainen yllätys tuli Helanderin kesäkuun huutokaupassa 14.-15.6.2014. Siellä Kierrettä huudettiin kilpaa 20.000 € loppuhintaan saakka, vaikka myynnissä olevassa yksilössä oli melkoinen reunavika. Vaurio oli kuvattu selkeästi myös huutokauppaluetteloon kuten oikeaan bisnesetiikkaan kuuluu ja alla olevasta luettelokuvasta näkyy. Kierre teki siis jälleen komean osuman eikä kauneusvirhe menoa haitannut.
4546-2

Ota yhteyttä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s