Kuva-aiheeltaan tavattoman kiehtova old master -maalaus myydään tiistaina 15.12.2015 Tehtaankadulla, Hagelstam & Co:n toimipisteessä. Huutokauppa tunnettiin aiemmin nimellä Apollo. Siksi onkin lystikäs sattuma, että tämän maalauksen päähenkilöistä ylimäinen on taivaankannen halki aurinkovaunuillaan karauttava Apollon. Antiikin Kreikassa ja Roomassa (Apollo) häntä palvottiin musiikin, runouden, lääkintä- ja ennustustaidon jumalana sekä sivistyksen ylläpitäjänä. Lisäksi Apollonia kunnioitettiin valon jumalana. Sen attribuutti on hänen takanaan hohtava aurinko.
Maalauksessa Apollon käy muiden Olympoksen jumalten kanssa taisteluun jättiläisiä vastaan. Tai ainakin ensikatsomalla tulkitsen aiheen Gigantomakhiaksi, kreikkalaisessa mytologiassa kuvatuksia taisteluksi olympolaisten jumalten ja giganttien välillä. Kuva-aihe vastaa sitä mielestäni enemmän kuin titanomakhiaa, toista myyttistä tarinaa, jossa Olympoksen jumalat syrjäyttävät varhaisemmat jumalat, titaanit.
Apollonin lisäksi kuvasta erottaa Areksen (Roomassa Mars) ja Zeuksen. Sodan jumala Ares kantaa kilpeä ja keihästä. Taivaan jumala Zeuksen kädessä on salmanippu ja vierellä näkyy hänen attribuuttinsa kotka. Roomalaiset tunsivat Zeuksen jumalallisena sotapäällikkö Juppiterina, jolle he antoivat lisänimiksi mm. Fulgar, Tonans, Imperator ja Triumphator – salamoija, jyrisijä, ylin käskijä ja voittoisa. Zeuksen läheisyydessään on kaksi riikinkukkoa. Ne ovat hänen vaimonsa Heran (Roomassa Juno) attribuutteja.
Kreikkalainen sankari Perseus kantaa Hermes-jumalan hänelle antamia sankaruuden merkkejä: näkymättömäksi tekevää päähinettä, miekkaa ja siivekkäitä jalkineita. Taivaalla kiitää Pegasos, myyttinen kreikkalainen siivekäs hevonen. Hirvet liittyvät sekä kreikkalaisten Herkules-nimiseen sankariin (Roomassa Herakles) että metsästyksen jumalatar Artemis’hin. Sodan ja viisauden neitsytjumala, taiteiden ja käsityöläisyyden suojelija Athenella (Roomassa Minerva) on kypärä pääsään, kilpi kädessään ja panssari yllään.
Heidän lisäkseen taisteluun osallistuvat Hefaistos (Roomassa Vulcanus), tulen ja sepäntaidon jumala ja jumalallinen käsityöläinen, Hermes (Roomassa Mercurius), jumalten sanansaattaja ja varkaisen suojelija sekä hedelmällisyyteen, pimeyteen, vaurauteen ja menestykseen, mutta myös mustaan magiaan ja manalaan liitetty Hekate. Kamppailun keskeltä, kuvassa takaa vasemmalta erottuu erottuva aasilla ratsastava Silenos. Hänen aasinsa kiljunta sai osan gigateista pakenemaan. Meren jumala Poseidonin poika Triton auttoi jumalia puhaltamalla äänimerkkejä simpukankuorellaan.
Myyteissä gigatteja kuvailtiin kasvoiltaan karkeapiirteisiksi ja pitkähiuksisiksi. Gigantomakhiassa heidän nimikseen mainitaan Agrios, Alkyonos, Alektos, Aristeos, Klytios, Enkelados, Efialtes, Euryalos, Eurymedon, Eurytos, Gration, Hapladamas, Hippolytos, Lion, Mimas, Pallas, Pelorus, Polybotes, Porfyrion ja Thoon.
Taru kertoo, että taistelun tuoksinassa Apollon surmasi nuolillaan Efialteen. Porfyrion haavoittui Zeuksen salamasta, minkä jälkeen tämän kohtalon sinetöivät Herkuleen nuolet. Herkules löi lisäksi giganttijoukon johtajan Alkyoneuksen. Athene surmasi Enkeladoksen ja nylki Pallaksen. Artemis tappoi Grationin. Poseidon (Roomassa Neptunus) murskasi Polyboteen Kos-saaresta ottamallaan palasella. Hermes (Roomassa Mercurius) löi Hippolytoksen. Hefaistos poltti Mimaan tuhkaksi salamoillaan, kun taas Hekate poltti Klytioksen palavilla soihduillaan. Agriuksen ja Thoaksen surmasivat Kohtalottaret pronssinuijlla. Tarun mukaan vain yksi gigantti Aristaeus selvisi yhteenotosta hengissä.
Maalaus on mukana Hagelstam & Co:n joulukuun kuukausihuutokaupassa 15.12.2015 numerolla 153. Taidehistoriallinen herkkupala on luetteloitu vaatimattomasti ”Maalaus, öljy, 17-1800-luku, 80×65, lähtöhinta 1.000 €”. Mielenkiintoisena tutkimuskohteena se olisi puolustanut paikkaansa myös yrityksen vastikään lauantaina (12.12.2015) järjestämässä Classic-arvohuutokaupassa. Myyntipaikan valinta muistuttaakin keräilijöitä siitä, etteivät kaikki kohteet tule enää valikoiduksi arvonsa mukaisiin huutokauppoihin. Olkaa siis valppaina! Nykyisin timantteja voi löytää yhä useammin mistä tahansa.
Kuva: Hagelstam & Co:n nettiluettelo